Uncategorized

KULTNA PLOČA EX-YU ROCKA – OBJAVLJENO REMASTERIZOVANO I LUKSUZNO VINILNO REIZDANJE ALBUMA “TIME”

Vest koja će privući pažnju ne samo diskofila i ne samo vremešne rock generacije: prvi eponimni album grupe Time objavila je Croatia Records kao remasterizovano i luksuzno vinilno reizdanje.

Napustivši 1971. beogradsku Korni grupu, pevač Dado Topić je u Zagrebu formirao Time, uključivši u postavu vrsne instrumentaliste, gitaristu Vedrana Božića, klavijaturiste Tihomira Popa Asanovića i Branu Lamberta Živkovića, bubnjara Ratka Divjaka i basistu Maria Mavrina.

Bilo je to vreme rađanja domaćeg progresivnog rocka u kojem su se već izrazili Indexi (Plima, Negdje na kraju u zatišju), a Kornijevci, posle niza pop pesmica, počeli su snimaju svoj prvenac sa budućim klasikom, pesmom “Put za istok”.

Zašto je, onda, Topić napustio bend koji je, prema svim znacima i sa već uglednim Kornelijem Kovačem kao liderom, slutio na nešto veliko? Odgovor je jasan: Dado nije bio samo grandiozan pevač, već je u sebi nosio autorski potencijal koji sigurno nije mogao da dođe do izražaja uz drugog velikog autora, uz to još i šefa benda.

Kada se u leto 1972. pojavio LP “Time”, potvrda je bila na dlanu: Topićeve autorske pesme “Istina mašina”, “Pjesma no. 3” i jedan od svevremenih vrhunaca, “Za koji život treba da se rodim”, traju već pola veka i ostaju zauvek označeni kao magnum opus ovdašnjeg rocka.

Istina, delo za koje danas znamo da je veličanstveno u to vreme nije ulivalo poverenje, prvenstveno u komercijalni potencijal. Ne treba zaboraviti da su još uvek diskografijom vladali šlageri i etno tradicionali, a rock će (upravo od te 1972. godine) tek krenuti u ekspanziju. Elem, urednici u Jugotonu su LP “Time” proizveli u samo 500 primeraka. Prvi tiraž je brzo rasprodat i album je ponovo proizveden – opet u 500 primeraka. Ali, ploča se još godinama doštampavala, jer je prodavan svaki primerak koji je dospevao na tržište.

– Prvi album grupe Time po meni je najbolji album svih vremena naših prostora, to je rock muzika koja je bila desetak godina ispred vremena. Naša obaveza kao izdavača je bila da ga nekako dostojanstveno obeležimo i raduje me ovaj dan! – rekao je direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

Ovim rečima obeleženo je predstavljanje novog kapitalnog reizdanja, LP ploče “Time” koja donosi remasteritovane pesme s originalnih magnetofonskih traha i bogatu opremu sa fotografijama Marka Čolića, kao i biografijama benda i članova prve postave.

Događaj je okupio neke članove originalne postave, Vedrana Božića, Tihomira Popa Asanovića i Ratka Divjaka, a uz njih je bio i Vladimir Mihaljek Miha, menadžer koji je imao vrlo bitnu ulogu u opstanku i nadogradnji benda.

Od mnogih obraćanja nekih rock kritičara i muzičara, izdvojili smo, kao karakteristične, reči Vedrana Božića.

– Drago mi je što je ovo reizdanje potvrda da je naša muzika ostala kao klasika naših rock početaka. Naročito me raduje ako je izvedba, tj. otisak na ploči kvalitetnije napravljen nego što je tada mogao biti, makar će mi ona stara uvek ostati kao raritet. Prvi album je bio super zbog iskrenosti, ali i samog načina snimanja. Zbog prirodnosti atmosfere snimanja na 4 kanala isplivaju neki detalji i osobine pojedinih muzičara pa se sve sluša s posebnim doživljajem – rekao je veliki gitarista.

589 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail