Novosti

Odlazak čuvene Zdenke Vučković

Zdenku Vučković pevačicu koja je karijeru započela još kasnih 50-ih godina prošlog veka proslavili su festivalski nastupi još dok je bila u tinejdžerskim godinama, tako da je postala prava pop zvezda Jugoslavije. Njena izdanja dosezala su visoke tiraže pa je postala i jedna od najtiražnijih izvođačica Jugotona. Od kada je pobedila na Opatijskom festivalu u duetu s Ivom Robićem i pesmom „Moja mala djevojčica“ postalo je jasno kako je Zdenka nešto zaista posebno. Najveći deo publike veže je uz izveđenje pesme „Zeko i potočić“ čija je verzija obeležila detinjstvo brojnih generacija.

Rođena 1942. godine, Zdenka je sa samo šest godina pobedila na dečjem muzičkom takmičenju, pa su roditelji odlučili da je upišu u muzičku školu. Karijeru je započela na Opatijskom festivalu, 1958. godine sa dve pesme. Osim dueta sa Ivom Robićem i pesme Moja mala devojčica, nastupila je i sa pesmo Kućica u cveću.

Sarađivala je sa mnogim autorima, sama je pisala tekstove za prepeve mnogih stranih hitova, a publika je te pesme povezivala s njom, ne sa originalnim izvođačima. Zdenka je svojim nastupima obeležila mnoge festivale u Opatiji (“Moja mala djevojčica”), Zagrebu (“Vraćam se Zagrebe tebi”) i Splitu (“Veslaj, veslaj”). Pesme “Kralj pajaca”, “Pođimo požnjeti žito”, “Gdje su ti dani”, “Srce koje samo tebe voli”, “Voljeti nekoga”, “Večeras bit ću tu” i mnoge druge, zauvek će ostati upisane u muzičke antologije ovih prostora.

119 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail