Da nije Tereze Kesovije, diskografija, koncertna aktivnost, kulturna politika, pa čak ni tehnologija na ovim prostorima ne bi bila ovakva kakvu je danas poznajemo. Zbog nje su se kupovali prvi televizori EI Niša, kako bi ljubitelji njezinoga glasa mogli vidjeti Terezu na rijetkim zabavno glazbenim emisijama ili prijenosima festivala jedinoga TV programa. Zbog nje su se nabavljali Iskrini gramofoni da se na njima bjesomučno vrti Larina pjesma ili neki drugi Terezin singl i zbog nje su organizatori koncerata morali nabavljati sve kvalitetniju opremu kako bi zadovoljili svjetske standarde koji su se dosegli u Francuskoj. Ondje je višekratno bez problema rasprodala nastupe u uglednim dvoranama Bobino i L’Olympia, objavljujući longplejke u zlatnim nakladama mnogo prije nego što je na ovim prostorima Grupa 220 zaorala put long playu kao ključnom formatu doživljavanja suvremene glazbe. Pjevala je u Olympiji zajedno s Georgesom Brassensom, Jacquesom Brelom i Johnnyjem Hallydayem. Jedna je od rijetkih izvođačica koja je na Eurosongu nastupila za dvije zemlje – za Monako i za Jugoslaviju. Rasprodala je koncerte ne samo u Francuskoj, nego i u Sovjetskom Savezu, Španjolskoj, Kanadi, Rumunjskoj, Peruu, SAD-u, stigla je i do Teherana i Bejruta. Objavila je hit-album s Mirom Ungarom na njemačkom jeziku. I sve to samo u šezdesetima. Kasnije fokusiranje na domicilno tržište nije poremetilo njezin zvjezdani status u Francuskoj – ondje je 2007. održala novi trijumfalan koncert u L’Olympiji, a 2002. godine je veliki Michel Legrand bio njezin gost na nastupu u Dubrovniku.

Rođena kao Ana Kesovija (rođena je na Dan sv. Tereze, pa joj je pridodano i to ime), Tereza je svirajući flautu u srednjoj glazbenoj školi u Dubrovniku ostvarila 1958. pobjedu na natjecanju mladih glazbenika u Ljubljani što joj je otvorilo vrata zagrebačkog Konzervatorija. Istodobno je svirala u gradskom orkestru i pjevala u gradskom radijskom zboru. Tijekom ljeta 1959. povremeno nastupa kao pjevačica Dubrovačkih trubadura, a te godine prijavljuje se u zagrebačkom Varijetu na priredbu Prvi pljesak. Godinu dana kasnije je na Beogradskom proleću debitirala s pjesmom Sviđaš mi se. Na Opatiji ‘61 pjevala je pjesme Plavi nokturno (u alternaciji sa Senkom Veletanlić) i Oči (u alternaciji s Gabi Novak); druga skladba osvojila je prvu nagradu stručnog žirija i tako je počela nezaustavljiva niska uspjeha Tereze Kesovije, niska koja traje do danas.

Velik dio repertoara Tereze Kesovije čine prepjevi, osobito aktualni u šezdesetima: Tereza je pjevala skladbe Ennia Morriconea, Charlieja Chaplina, Mauricea Jarrea i drugih na hrvatskom jeziku, a praksu nije napuštala tijekom cijele karijere. Prepjev jedne pjesme osigurao joj je i svjetsku slavu. Larina tema iz filma Doktor Živago (nema je na soundtracku iz filma, samo su fragmenti korišteni u drugim glazbenim motivima) nadgrađena je stihovima Paula Francisa Webstera za skladbu Somewhere My Love koju je otpjevala Terezina vršnjakinja Connie Francis. No, Terezina verzija na francuskom jeziku polučila je globalni uspjeh kao i engleska verzija. Kasnije je snimila i uspješnicu na hrvatskom jeziku (Larina pjesma). Ta joj je pjesma omogućila da zauvijek osvoji Francusku, u koju je stigla u siječnju 1965. Samo pola godina ranije obilježila je Splitski festival sa skladbom koju je otpjevala u društvu Tonija Kljakovića. Nima Splita do Splita je pjesma koja predstavlja himnu tog festivala koji i danas gradi renome upravo zahvaljujući nastupima velikana kao što je Tereza Kesovija. Uostalom, 1969. godine otpjevala je još jedan od svojih evergreena – Nono, moj dobri nono, a alternativnu verziju otpjevao je jedan od najvećih talijanskih pjevača Claudio Villa (Il Tuo
Mondo). Split singl s tom pjesmom (na drugoj A strani nalazila se skladba Vice Vukova Finili su, Mare, bali) prodan je u više od 150.000 kopija. Pjesma je očekivano trijumfirala na Splitskom festivalu, a Terezi će to postati uobičajena praksa. Ne čudi, stoga, što je realizirala čak dvije kompilacije s nazivom Moja splitska ljeta gdje je skupila uspješnice iz Splita.

Nakon serije globalnih uspjeha, Tereza se početkom sedamdesetih više usmjerava na domaću karijeru, premda ne zanemaruje ni zvjezdani status u inozemstvu. Tako je 1972. drugi put nastupila na Eurosongu s pjesmom Muzika i ti osvojivši deveto mjesto, a nastupa i u Bugarskoj, na festivalu Golden Orpheum. Tim povodom, diskografska kuća Balkanton snima nastupe najvećih zvijezda festivala – Tereze Kesovije i Julia Iglesiasa. Osim kolekcije domaćih i inozemnih singlova počinje nizati i izvrsne albume, a 1976. album Stare ljubavi snimila je u studiju Abbey Road u Londonu. Od 1974. do 1979. šest godina zaredom Tereza Kesovija bila je proglašavana za najbolju pjevačicu bivše Jugoslavije. Pobjede na festivalima, zlatne i platinaste naklade singlova i albuma, rasprodani koncerti svugdje gdje nastupa i ugled na svim razinama definitivno je ustoličio Terezu kao jednu od ikona suvremene europske glazbe.

Početkom osamdesetih uspijeva osam dana zaredom rasprodati zagrebačku dvoranu Vatroslav Lisinski, a u to doba nije imala nijedno novo izdanje koje je moglo biti mamac da se dođe na koncert. Nastavlja s inozemnim turnejama, pa nastupa u Peruu, Finskoj, Švedskoj, Kanadi i SAD-u, a u Ženevi, na koncertu UNICEF-a nastupa s velikim glumcem Richardom Burtonom. Vraća se i u Pariz, u Olympiju gdje 1988. snima live album, koji predstavlja jedno od ključnih mjesta njezine diskografije. Na tridesetom Splitskom festivalu osvaja nagradu kao najuspješnija pjevačica tog festivala svih vremena. Za deset godina, čitatelji Večernjeg lista dodijelit će joj titulu Pjevačice stoljeća.

Nagrade će se neprestano dodjeljivati jer fantastična interpretacija Tereze Kesovije s godinama nije gubila na uvjerljivosti. Štoviše, ona je i dalje širila svoje horizonte, pa je tako gostovala i na albumu makedonskog glazbenika Gare Tavitjana, bubnjara Leba i soli, otpjevavši tradicionalnu pjesmu Kaleš, bre Anđo. S tom pjesmom zaokružila je niz od deset izvornih jezika na kojima je interpretirala svoje skladbe; o hrvatskim narječjima da se i ne govori… Štoviše, u povodu 20 godina makedonske nezavisnosti, Tereza je pjevala pred 70.000 ljudi na stadionu Vardara u Skopju. Terezini uspjesi zaista su impresivni, a popis njezinih hitova i zimzelenih pjesama je nepregledan. Uistinu, biti više od 50 godina u samome glazbenom vrhu predstavlja žestok ritam koji ne prestaje. Da je tomu tako, dokazuju njezini vjerni obožavatelji koji neće propustiti nijedan koncert svoje heroine. Tereza ima svoje vjerne fanove koji se s njom pakiraju i putuju od koncerta do koncerta.

Ljubav prema svojem Dubrovniku i rodnim Konavlima uvijek je isticala, pa osim doprinosa na različitim dubrovačkim festama bilježi i nekoliko pjesama u kojima veliča ljepotu kraja kome je ostala vjerna. U suradnji s Đelom Jusićem, skladateljem koji potpisuje najveći broj pjesama iz njezina repertoara, ljubav prema Dubrovniku kroz pjesmu živjet će vječno.
Premda se Tereza udomaćila na ovim prostorima, sigurno je da i izvan glazbenih okvira njezina biografija ima zanimljivih trenutaka, od činjenice da je imala i jednu filmsku ulogu (Gospođica, po istoimenom romanu) do toga da je napisala autobiografiju. Pa ipak, Terezin život je glazba, kojoj se potpuno prepustila, na našu sreću i zahvalnost.

Diskografija

Novosti

Nije pronađena nijedna objava vezana uz izvođača. ..

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail