Top Novosti

Direktor Croatia Recordsa – Jugotona Želimir Babogredac dobitnik je nagrade za životno delo DORF festivala

Nagradu za životno delo DORF ove godine dodeljuje Želimiru Babogredcu. Muzičar, menadžer, nagrađivani producent sa veoma uspešnom diskografskom karijerom, uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije; inovator, pokretač i najzaslužniji za pojavu rock’n’rolla u Vinkovcima, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio ovu nagradu upravo u Vinkovcima. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih muzičara i zaljubljenika u muziku.
Želimir Babogredac još za srednjoškolskih dana počeo je da radi na radiju i u diskoteci u rodnim Vinkovcima te 1971. godine osniva i vodi legendarnu vinkovačku rock grupu Milky Way. Opredjeljenje i strast za bavljenjem tehničkim aspektom muzike vode ga sedamdesetih i osamdesetih godina na poslove realizacije koncerata i turneja u saradnji s najpoznatijim domaćim grupama i pevačima (Azra, Meri Cetinić, Mišo Kovač, Oliver, Novi Fosili, Valentino, Parni valjak, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Bajaga i instruktori).
Godine 1979. osniva Rockoko Studio u Bošnjacima, prvi rezidencijalni profesionalni tonski sudio u tadašnjoj državi, koji nakon preseljenja u Zagreb 1990. godine postaje vodeći studio u Hrvatskoj te potpisuje produkciju na više od 200 nosača zvuka. Godine 1996. širi delatnost i poslovne aktivnosti na projektovanje, konzultantske usluge i opremanje studijskih i radijskih režija. Na poziv uprave Croatia Recordsa 1996. godine prihvata mesto rukovodioca audio-studijskog centra. Godine 2001. postaje jedan od osnivača i direktor poduzeća Autor d.o.o., koji iste godine kupuje Croatia Records.
Od 2002. – 2005. godine jedan je od osnivača satelitskog kanala CMC (Croatian Music Channel), a potom i kreator strategije razvoja kanala i programa koji se emituje u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Godine 2006. imenovan je za predsednika uprave Croatia Recordsa, a tu funkciju obavlja i danas kada taj položaj predstavlja velik izazov osmišljavanja nove strategije u industriji koja doživljava velike promene. Iste godine imenovan je i predsednikom Hrvatske diskografske udruge. Godine 2010. CMC televizija dobija nacionalnu televizijsku koncesiju i postaje sinonim za promovisanje muzike, a Želimir Babogredac imenovan je za direktora Instituta hrvatske muzike.
U legendarnom Abbey Road studiju u Londonu, napravio je još jedan važan diskografski poduhvat; remasterizovani su svi albumi grupe Bijelo dugme pod vodstvom ton majstora Seana Mageeja, dobitnika nagrade Grammy, a luksuzni vinilni Bijelo dugme – Box set deluxe objavljen je u limitiranom tiražu 14.11. 2014. godine. U zgradi sedišta Croatia Recordsa na adresi Makarska 3, Zagreb nalazi se i jedan od najmodernijih audio-vizualnih studija u Hrvatskoj svečano otvoren pod njegovim vodstvom, 2016. godine, opremljen najsavremenijom opremom.
Želimir Babogredac redovni je član hrvatske sekcije udruženja AES HR (Audio Engineering Society, New York).
Strastveni je kolekcionar ploča od mladosti; poseduje više od 6500 vinil ploča, među kojima se posebno ističu izdanja Beatlesa, a njegova kolekcija sadrži sva britanska, američka, nemačka i japanska izdanja ploča, LP-ja, singlica, knjiga i DVD-a, njemu najdražeg benda.
Foto: Brian Rašić

144 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail