Top Novosti

ROCK PIONIRI CRVENI KORALJI NAKON 28 GODINA PONOVO NA VINILU

Najveći hitovi po prvi put na dvostrukom crvenom vinilu!

“Greatest Hits Collection” Crvenih koralja, izdanje koje je prošle godine objavljeno na CD-u, sada je dostupno i na vinilu. Ekskluzivno i dopunjeno izdanje čini dvostruki 180-gramski crveni vinil s 27 pesama koje su objavljivali za tadašnji Jugoton i PGP RTS, instrumentalnih i komercijalnih vokalno-instrumentalnih hitova sa popratnim tekstovima. Nakon 28 godina regionalni rock and roll pioniri Crveni koralji vratili su se na zasluženo mesto, na vinilne ploče koje su i bojom prilagođene njihovom imenu, a po prvi put na vinilu su na jednom mestu njihovi najveći hitovi.

Od instrumentalnih dragulja “Napuljska gitara”, “Najljepši san”, “Ponoć je prošla” i “Johnny Guitar”, preko ultimativnih autorskih hitova “Ne pitajte za nju”, “Mirjana”, “Neka život teče” i “Izgubljenoj ljubavi” do obrada s kojima su svetski rock and roll zvuk približi publici naših prostora, “Mnogo značiš za moj život, draga (Welcome to My House)”, “Kad bih bio drvosječa (If I Were A Carpenter)”, “Volim je (And I Love Her)”, “Dolazak (Y’Arriva)” i “Mramor, kamen i željezo (Marmor, Stein und Eisen bricht)”. Ovo izdanje za razliku od CD-a ima jednu pesmu više, “Maštanje (Don’t Talk to Him)”, hit sa sjajnog EP-ja “Napuljska hitara” iz 1964. godine.

“Pesme Crvenih koralja najvjernija su beleška jednog starog vremena, samih početaka rock and rolla u bivšoj Jugoslaviji. Sudbina je izabrala upravo njih da u ovaj deo Evrope donesu duh The Beatlesa, The Shadowsa, Cliffa Richarda i ostalih velikana svetske rock scene. Kroz njihovu muziku ova sjajna petorka stvorila je svoj prepoznatljivi zvuk koji je i danas neverovatan kao i nekada, a tekstovi koje je većinom pisao frontmen Boris Babarović stvorili su od pesama Koralja nezaboravne sentiše koji su postali sastavni deo života mnogih generacija. Vreme je da se ponovno oživi ne samo njihova muzika, nego i jedno celo muzičko razdoblje koje se nikako ne sme zaboraviti već preneti na naslednike koji će znati ceniti i poštovati temelje koje su Crveni koralji čvrsto postavili”, kaže muzički urednik Croatia Recordsa Nikola Knežević, koji je ovo izdanje posvetio nedavno preminulom bubnjaru originalne postave benda, Josipu Badriću Medi koji se radovao povratku Koralja na vinil, ali ovaj trenutak nažalost nije dočekao nego sve posmatra s nekog lepšeg mesta gde se nalaze najveće istorijske rock and roll ličnosti.

“Sve dok bude osećaja, ljubavi, rastanaka i sastanaka, a biće ih zauvek, sve dok će se pričati o scenskim nastupima i analizirati te prepričavati umetničke biografije, sve dok se sluša stari dobri rock’n’roll, spominjaće se i junaci ove naše priče i njihovi nastupi kojima su osvajali publiku. Tako će se poput iskričave svetlosti uvek iznova vraćati želja za slušanjem pesama Crvenih koralja.”, pisala je još 2016. godine za potrebe izdanja The Ultimate Collection Greatest Hits urednica Jugotona – Croatia Recordsa, Natalija Cajić.

575 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail