Top Novosti

Reizdanje kultnog albuma, CD Zafira Hadžimanova – “Zafir peva, Makedonija peva”

Čuveni umetnik Zafir Hadžimanov ovogodišnje je dobitnik ugledne nagrade Goceve misao koju dodeljuje poznata izdavačka kuća „Feniks” iz Skoplja. Nagrada se dodeljuje za ukupno angažovanje i doprinos na planu afirmacije makedonske kulture i književnosti u svetu. Tim povodom, a istovremeno kako bi podsetila na antologijsko stvaralaštvo velikog umetnika diskografska kuća Jugoton – Croatia Records reizdala je kultni album “Makedonija pjeva”. Zafir je komponovao desetine šansona i balada na stihove velikih pesnika od Konstantina Miladinova, Koste Racina, Blažeta Koneskog, Ace Šopova i Radovana Pavlovskog, do Miloša Crnjanskog, Duška Radovića, Desanke Maksimović, Brane Crnčevića.

“Zafir peva – Makedonija peva“ je nešto najvrednije što sam iznedrio. Svaki stih od prve do poslednje šansone ovog CD-a je pravi biser, a moja muzika i pevanje ga samo oplemenjuju i miluju. Moj sabrat Slave Dimitrov je svojim aranžmanima optočio zlatom ovo drago kamenje od pesama. Hvala mu od srca. Naravno veliko hvala i izdavaču za ponovljeno poverenje prema mom snu. Slušanje ovog malog muzičko – poetskog čuda, je čisti ljubavni čin sa slatkim posledicama! Uživajte”- napisao je u knjižici izdanja Zafir Hadžimanov.

CD “Zafir peva, Makedonija peva” donosi 11 pesama i dve bonus pesme “Od ljubov ne se bega” i “Zajdi zajdi jasno sonce”.

“Jedno od prvih izdanja koje sam potpisao kao glavni i odgovorni urednik Jugotona te 1986., bilo je upravo ovo – nakon skoro tri ipo decenije, obnovljeno u formatu kompaktne ploče –„Makedonija pjeva“, redak album autentičnog Orfeja zemlje sunca i pesme: Zafira Hadžimanova, kaže Siniša Škarica, dugogodišnji urednik Jugotona. Sećam se, bio je to Zafirov predlog da se projekat, ovu reč baš i ne volim, ali ovde zaista priliči – ostvaren u saradnji sa Muzičkom proizvodnjom RTV Skopje, objavi na etiketi Jugotona. Naime, Zafir je zanosom ortodoksnog šansonijera, ali i kao „naroden pejač“ i „etno-meraklija“, otpevao stihove nekih od najvećih makedonskih pesnika uključivši u svoju zamisao ikonu makedonske pop muzike – Slavu Dimitrova (aranžmani); glasovitog trubača i muzičkog pedagoga, nažalost prerano preminulog – Blagoja Češljarova (dirigent studijskog orkestra); za snimanje odabrao renomiranog majstora tona – Milku Gerasimovu, a za urednika Jugotonovog svestranog kompozitora, animatora i promotera – Vilibalda Čakleca. Meni je preostala slatka dužnost da se Zafiru kao dragom prijatelju – čijoj sam inače ranoj rokerskoj slavi svedočio u ulozi pravog fana – potpišem pod ovo hvale vredno izdanje.
Sada, uz čestitke na realizaciji njegovog reprinta, želim mu svu sreću u novom životu, i nek nam Makedonija peva” – poručuje Siniša Škarica.

“Uz svo poštovanje novih makedonskih snaga i izdavača, sumnjam da će se u po imenu, najmlađoj evropskoj državi ove godine pojaviti bolji od albuma ”Makedonija pjeva” Zafira Hažimanova, do pojave Tošeta Proeskog najuspešnijeg mekedonskog pevača pop muzike. Bez obzira na prozaični naziv i narodnjački omot, teško da će imati ozbiljnijeg takmaca u trci za laskavu titulu. Zafir se odužio velikim makedosnkim pesnicima, a Jugoton njemu. Radujem se reizdanju koliko i Zafir. Čestitke svima – rekao je povodom ovog izdanja Bogica Mijatović, novinar, muzički urednik i publicista.

Nagrađivan od Struških večeri poezije 1975. do Internacionalnog Festivala Šansone u Zagrebu 2002. i 2003. godine. Sam, ili sa suprugom legendarnom Senkom Veletanlić, snimio je desetine tonskih nosača, TV programa. Nastupao je na scenama poput Olimpije (Pariz), Opera haus (Sidnej), Baljšoj teatar (Moskva). Dobitnik je godišnje glumačke nagrade SNP i specijalne povelje za visok domet u svetu glume Udruženja dramskih umetnika Srbije, jugoslovenske estradne nagrade Istaknuti umetnik Srbije, Nagrade za životno delo skopskog Radija Buba mara (2002), Nagrade za životno delo u glasanju na TV Jesenjin (2003), kao i Zlatne Maske za širenje makedonske kulture po svetu (2006).

362 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail