Top Novosti

REIZDANJE KULTNOG ALBUMA ANGEL’S BREATH

Dvadeset i šest godina kasnije Croatia Records, Zadužbina Milana Mladenovića i porodica Mitra Subotića Sube sa ponosom predstavljaju reizdanje Angel’s Breatha kako bi uspomena na Milana i Subu živela i dalje, a njihove ideje i muziku upijale neke nove, mlađe generacije.
Angel’s Breath kultni je album, odnosno projekat Milana Mladenovića, legendarne rock figure ovih prostora koji nas je nažalost napustio 1994. godine i Mitra Subotića Sube, vrhunskog muzičara i producenta koji je u Brazilu, gde je tragično i stradao 1999. godine, postao prominentni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine.
Te 1994. godine Angel’s Breath svetlo dana je ugledao kad nas je Milan već bio napustio.
Povodom reizdanja albuma Zadužbina je na svom YouTube kanalu objavila i remasterizovanu verziju spota za pesmu Crv. “Vi slepi, vi gluvi, vi sebični ljudi, što pravite buku bez reda i smisla”, pevao je Milan te 1994. godine. Ove stihove slobodno i mi možemo pevati 2020. godine. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe. Direktan povod za nastanak teksta ove pesme bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale. Tekst pesme potpisuju Milan i njegova devojka Maja Maričić, koja je nakon njegove smrti spot realizovala prema njegovoj ideji.
Misija Zadužbine Milana Mladenovića je da očuva uspomenu na Milana, njegov lik i delo, a reizdanje ovog albuma pripremano je s pažnjom kakvu i zaslužuje. “Više od godinu dana smo radili na pripremi reizdanja Milanovog poslednjeg albuma Angel’s Breath koji je do sada publici bio dostupan samo kao limitirano CD izdanje. U dogovoru sa porodicom Mitra Subotića Sube, Milanovog prijatelja i koautora ovog albuma koji je snimljen 1994. godine u Subinom studiju u Brazilu, smatrali smo da Angel’s Breath treba ponovo objaviti jer predstavlja važan dokument stvaralaštva oba autora i kruna je njihove dugogodišnje saradnje. Želja nam je bila da i nekoj novoj publici približimo ove pesme i da ih učinimo dostupnim u jednom osveženom izdanju sa dobrim kvalitetom zvuka. Srećni smo što je Croatia Records prepoznao značaj ovog albuma i što će, uz njhovu podršku, Angel’s Breath dobiti novi život kao vinilno, CD i digitalno izdanje. Na ovaj način smo jedno umetničko remek-delo spasili od propadanja i zaborava, a na radost Milanovih i Subinih poštovalaca i svih ljubitelja kvalitetne muzike”, poručili su iz Zadužbine.
Milan i Suba započeli su druženje i saradnju sredinom osamdesetih kada su snimili obradu Sex Machine James Browna, a Milan je učestvovao i na Subinom albumu Dissillusioned (objavljen pod imenom Rex Illusivii) koji je sniman 1987. godine. Sarađujući kasnije, Milan i Suba osećali su svet oko sebe, svaku njegovu ranu, u njihovoj muzici sublimirano je bogatstvo sveta koji nas okružuje, svih njegovih suprotnosti, ali ne na način da se one međusobno poništavaju i gube u konfliktu, već se nadopunjuju gradeći novi svet nošen ritmom, “najstarijom komponentom muzike, najstarije umetnosti”.
“Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente (radni naziv albuma bio je Pangea), bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada”, pisao je Milan u knjižici izdanja.
Počevši od prve pesme Praia do ventu eternu preko Metak pa sve do pesme Crv i poslednje, jedanaeste pesme Velvet, Milan i Suba vode nas na spiritualno putovanje koje po ko zna koji put dokazuje o kakva se dva vrhunska talenta radilo i koliko je bio velik prostor njihove muzičke imaginacije.
Suba u knjižici izdanja tada zaključuje kako se radi o “muzici četvrtog sveta” pa tako piše sljedeće rečenice: “Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. … Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta.”
Album je bio snimljen pod Subinom producentskom palicom u njegovom Wah wah studiju u São Paulu – daleko od ovih prostora, tada tragično rastrganih ratnim bezumljem. “Opisivati muziku zabeleženu na njemu bilo bi, kao što bi sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće. Ona je bila rezultat interakcije četvorice ljudi različitih senzibiliteta i različitog porekla, koji su se sjajno međusobno razumeli upravo po liniji koju je Milan čitavog života zastupao: liniji spontanosti. Angel’s Breath bio je album za svetsko tržište – kao što bi bilo i mnogo Ekatarinine muzike, upakovano na odgovarajući način – unapred osuđen da postane kolekcionarski raritet.”, iz knjige Mesto u mećavi Aleksandra Žikića.
26 godina nakon kolekcionarski raritet napokon je dostupan kao sjajno reizdanje. Likovno oblikovanje potpisuje Aleksandra Ćebić dok je sjajna ilustracija delo Zorana Janjetova, Subinog i Milanovog prijatelja koji je uradio omot za orginalno izdanje iz 1994. godine i ilustraciju za ovo reizdanje. U knjižici izdanja nalazi se i vrhunska fotografija Milana i Sube, autora Vladimira Radojičića. Suptilno izvedeno likovno oblikovanje reizdanja – crno-belo rešenje omota – je tu da oda počast i čuva uspomenu na Milana i Subu jer su njihove pesme i ideja ono što treba biti u prvom planu.

554 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail