Top Novosti

“ORIGINAL ALBUM COLLECTION VOL. 1” MIŠE KOVAČA!

Miši Kovaču, legendi zabavne muzike i najprodavanijem izvođaču u istriji diskografije ovih prostora, posvećena je bilo prvo veče ovogodišnjeg Splitskog festivala.

Ovo je definitivno Mišina godine i dok se za objavu priprema „Antologija” s izborom od 140 pesama svetlo dana ugledalo je izdanje „Mišo Kovač – Original Album Collection Vol. 1”. Ovu vrhunsku ediciju upotpunilo je ovo sjajno izdanje sa šest albuma objavljenih u razdoblju od 1971. do 1982. godine. Redom su to albumi: „Mišo Kovač” (1971.), „Ovo je naša noć” (1977.), „Uvijek ima nešto dalje” (1979.), „Čovjek bez adrese” (1980.), „Jači od vjetra” (1981.) i „Dalmacija u mom oku” (1982.).

Mišo Kovač, ime koje izaziva strahopoštovanje i divljenje, pevač je s najviše prodatih ploča u regiji koji je svoju diskografsku karijeru započeo objavom singl ploče „Ne mogu prestat da te volim / Ti si bila dio svijeta” iz 1964. u izdanju Jugotona. Prvi LP „Mišo Kovač” svetlo dana ugledao je 1971. takođe u izdanju Jugotona. Album otvara pesma „Proplakat će zora“ autora Stjepana Mihaljinca i Dragutina Brtvića, s kojom je Mišo te iste godine pobedio na Splitskom festivalu. Apsolutni pobednik Splita ’71 po glasovima stručnog žirija, novinara i publike, Mišo Kovač još je tri puta pobeđivao na najstarijem festivalu zabavne muzike: godine 1977. sa pesmom „Noćas ćemo zemlji ko materi reći”, „Ne tuguj, Dalmacijo” 1979. i „Dobra ti večer, mati moja” 1980. godine.

Njegova harizma i veliki hitovi iza kojih stoje najbolji autori učinili su ga kraljem zabavne muzike. Pesme sa prvog albuma u većini potpisuje Đorđe Novković, kompozitor koji je napisao i prvu Mišinu pobedničku pesmu „Više se nećeš vratiti“ izvedenu na festivalu Vaš šlager sezone 1969. godine i koji je obeležio njegov najznačajniji opus. Drugi album u ovom box setu je album „Ovo je naša noć“ iz 1977. godine na kojem Mišine hitove potpisuju njegovi sugrađani, Šibenčani Dušan Šarac i Krste Juras, a svakako najpoznatiji među njima je „Pozdravi mi ženu plave kose“. Dve godine kasnije objavljuje album „Uvijek ima nešto dalje“, a već 1980. objavljuje svoj sedmi studijski album „Čovjek bez adrese“ kojeg otvara evergreen „Jedina prava bila je ona”. Upravo su osamdesete godine prošlog veka bile vreme u kojem je Mišo otpevao najveći broj svojih hitova, a svake godine objavljivao je albume dijamantnih tiraža. Zadnja dva albuma u ovom box setu su „Jači od vjetra” objavljen 1981. godine otvara evergreen „Nikoga nisam volio tako” i 1982. objavljen album „Dalmacija u mom oku” sa kojim se opet vraća saradnji sa Dušanom Šarcem i Krstom Jurasom, a koji su obeležile istoimena naslovna pesma, „Šibenske kale”, „Smokva pokraj kuće” i druge.

871 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail