Novosti

“Original Album Collection” jednog od najvećih ex-Yu rock sastava Električni orgazam

Beogradski rock velikani, Električni orgazam, osnovani su 1980. godine od strane Srđana Gojkovića Gileta, Ljubomira Jovanovića Joveca i Ljubomira Đukića i svih godina delovanja bili su u samom vrhu muzičke scene bivše države. Kombinujući post punk, new wave i psihodelični rock bili su pravi inovatori svog vremena. Biti inovator znači i osvojiti srca mnogobrojne publike željne nečeg novog, a u tom smislu i jedinstvenog. Osamdesete godine ujedno su bile i najkreativnije po pitanju njihove diskografije, pa shodno tome objavljuju niz uspešnih i od strane kritike i publike odlično prihvaćenih albuma. Počevši s “Paket aranžmanom” 1981. godine koji su delili sa Šarlom Akrobatom i Idolima pa sve do koncertnog albuma “Braćo i sestre” iz 1987. godine, svih redom objavljenih za tadašnji Jugoton.

Kako bi na jednom mestu objedinila sva kultna izdanja, Croatia Records je u sklopu edicije “Original Album Collection” reizdala šest albuma Električnog orgazma: “Električni orgazam” (1981.), “Lišće prekriva Lisabon” (1982.), “Les Chansones Populaires” (1983.), “Kako bubanj kaže” (1984.), “Distorzija” (1986.) i “Braćo i sestre” (1987.).

Svevremenska muzika Električnog orgazma, jedna od najvažnijih crtica rock enciklopedije naših prostora, dokaz je koliko je ex-Yu rock bio inovativan, ne samo za naše nego i svetske pojmove. Ovo bogato izdanje je stoga podsetnik jednog vremena, plodnih osamdesetih, godina kada je rock muzika bila na svom vrhuncu i kada je ime Električni orgazam bilo i ostalo do danas zlatnim slovima upisano u našu kulturološku istoriju.

719 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail