Novosti

NAKON 26 GODINA KULTNI ALBUM ANGEL’S BREATH OBJAVLJEN NA VINILU

Angel’s Breath kultni je album, odnosno projekat Milana Mladenovića, legendarne rock figure ovih prostora koji nas je nažalost napustio 1994. godine i Mitra Subotića Sube, vrhunskog muzičara i producenta koji je u Brazilu, gde je tragično i stradao 1999. godine, postao prominentni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine.
Nakon 26 godina Angel’s Breath po prvi je put objavljen na vinilu kao ekskluzivno i limitrano reizdanje sa snimcima koje je fantastično remasterizovao Marko Perić. Croatia Records, Zadužbina Milana Mladenovića i porpdica Mitra Subotića Sube udružili su snage kako bi uspomena na Milana i Subu živela i dalje, a njihove ideje i muziku upijale neke nove, mlađe generacije.
Od objave izdanje se nalazi među najprodavanijima, a Maja Maričić u ime Zadužbine Milana Mladenovića nije krila zadovoljstvo tom činjenicom te je naglasila kako jedva čeka da vidi reakciju fanova na LP izdanje: “Imajući u vidu da je hrvatska publika jako volela, a voli i dalje, Milana i njegovo stvaralaštvo, znali smo da će postojati veliko interesovanje za ovaj album, ali stvarno nismo očekivali ovakvu reakciju. Mi u Zadužbini smo veoma srećni što je Angel’s Breath ponovo objavljen jer smo ovime ispravili nepravdu što je album prošao gotovo nezapaženo kada je originalno izdat u decembru 1994. Tada se pojavio u jednom užasno nesrećnom momentu, neposredno posle Milanove smrti, a i ratne okolnosti su uticale na to da album posle nije ozbiljno promovisan. Sigurni smo da bi Milan danas bio veoma srećan i ponosan. Sa pažnjom očekujemo da i vinil bude u prodaji i zanimaju nas reakcije fanova na to izdanje. Zadužbini je ovo podstrek da nastavi da čuva sećanje na MIlana i Subu, a i na ostale članove EKV-a nekim budućim projektima, kao i potvrda da je ovo pravi put i način.”
Počevši od prve pesme na A strani, Metak, preko Praia do ventu eternu, Ogledala, Crva pa sve do poslednje, Velvet, Milan i Suba vode nas na spiritualno putovanje koje po ko zna koji put dokazuje o kakva se dva vrhunska talenta radilo i koliko je bio velik prostor njihove muzičke imaginacije.
“Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente (radni naziv albuma bio je Pangea), bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada”, pisao je Milan uz ovo izdanje.
Suba u svom tekstu tada zaključuju kako se radi o “muzici četvrtog sveta” pa tako piše: “Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. … Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta.”
Likovno oblikovanje vinilnog izdanja potpisuje Aleksandra Ćebić dok je sjajna ilustracija delo Zorana Janjetova, Subinog i Milanovog prijatelja koji je uradio omot za orginalno izdanje iz 1994. godine i ilustraciju za ovo reizdanje. Uz izdanje dolazi i vrhunska fotografija Milana i Sube, autora Vladimira Radojičića te njihova dva teksta. Suptilno izvedeno likovno oblikovanje reizdanja – crno-belo rešenje omota – tu je da oda počast i čuva uspomenu na Milana i Subu jer su njihove pesme i ideja ono što treba da bude u prvom planu.

155 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail