Top Novosti

Najveći hitovi i raritetni snimci sevdaha na novoj kompilaciji iz edicije 50 originalih pesama


Pred nama je novo izdanja u sklopu veoma bogate edicije 50 originalnih pesama. Nakon što su krajem prošle godine objavljeni najveći folk hitovi iz bogatog kataloga Jugotona, došlo je vreme i za sevdah, koji je još od samog osnutka 1947. godine Jugoton objavljivao. Prvotno je to bilo na tadašnjim shellac pločama, a onda i na standardnim singlicama s 45 okretaja u minuti te 12 inčnim LP pločama.


“Ako bih morao opisati sevdah u nekoliko reči onda bi to bile patnja, bol, ljubav, radost, melodičnost, smirenost i u konačnici ćeif. Ta reč koju bosanski narod često zna da koristi prilikom nekakvog dobrog raspoloženja. A ima li veće ugode od sevdaha, iskonske melanholije, tradicije koja nikada neće umreti?! Sevdah nikada nije umro, samo je dobio jedan drugi oblik, iako je ona izvorna sevdalinka nešto poput prvog bakinog hleba, mamine krompiruše, turske kafe, bureka ili ćevapa na Baščaršiji. Dakle, ćeif, odnosno što bi današnji naraštaji rekli – jedna vrsta hedonizma.”, opisuje popularnu sevdalinku u uvodu izdanja Nikola Knežević, muzički urednik Croatia Recordsa.
Safet Isović, Zaim Imamović, Nada Mamula, Zehra Deović, Himzo Polovina, Nedeljko Bilkić, Nedžad Salković, Beba Selimović, Meho Puzić, Silvana Armenulić, Predrag Živković Tozovac, Radmila Dimić, Zora Dubljević, Rade Mladenović, Šerif Manko, Milica Popović, Dušan Nikolić, Husein Kurtagić, Zumra Mulalić, Nadežda Cmiljić, Nestor Gabrić, Ljubica Berak i Aleksandar Trandafilović deo su ove trostruke kompilacije koja nosi podnaslov prema jednoj od najljepših sevdalinki, Voljelo se dvoje mladih. A sevdah upravo to i jeste – često posvećen njoj ili njemu, voljenoj osobi, izgubljenoj, osvojenoj, mestu, gradu, reči, planini, svemu onome što je prirodno i što nas prirodno okružuje, ono što u nama izaziva određene emocije. Zato je sevdalinka uvek iskrena, nepatvorena, rekli bi u narodu – od srca i iz srca.
Osim naslovne Voljelo se dvoje mladih na kompilaciji se mogu čuti
brojni drugi hitovi sevdaha poput Tebi majko misli lete, Ne klepeći nanulama, Mujo kuje konja po mjesecu, Da zna zora, Kraj Vrbasa, Zvijezda tjera mjeseca, Moj dilbere, Đul Zulejha, Stade se cvijeće rosom kititi, U Stambolu na Bosporu, Omer Beže na kuli seđaše, Oj Safete Sajo, Sarajlijo i druge, dok se za nekim originalnim izvedbama moralo posegnuti duboko u arhivu Jugotona. Primera radi, prva zabeležena interpretacija pesme Kolika je jahorina planina (1952.), koju izvodi Nada Mamula, skinuta je sa shellac ploče i nalazi se na ovoj kompilaciji. Tu su i druge, originalne interpretacije koje su skidane s originalnih medija i remasterirane samo za ovu priliku, a sve je sjajno odradio producent Mauro Širol.
Kompilacija 50 originalnih pesama: Sevdah – Voljelo se dvoje mladih dostupna je na svim popularnim streaming servisima, a uskoro će biti u prodaji i na trostrukom CD-u.

302 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail