Novosti

Maestralni live album “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija”

Energija Urban&4, maestralni aranžmani Ante Gele i virtuoznost Zagrebačke filharmonije spojili su se pre godinu dana u jednu bajkovitu priču koja je upravo dobila svoje diskografsko izdanje, album “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija”.

Na novom albumu za čiji se maestralni likovni prikaz pobrinuo umetnik Tomislav Torjanac nalaze se neke od najlepših pesama Urbana i Četvorke u sasvim novim aranžmanima, po prvi put u pratnji Zagrebačke filharmonije i pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića.

Ovaj koncert i projekat, kako je muzičar Damir Urban otkrio pre nastupa, jedan je od onih zbog kojih se radna temperatura podigne. Osim što je prošle godine obeleženo 20 godina od izlaska albuma “Žena dijete”, koncert 2018. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, bio je poseban i po tome što je Urban svoje hitove prvi put izveo u specijalno prilagođenim aranžmanima koje je raspisao Ante Gelo.

“Otprilike u ovo doba, prošle godine, slegali su se utisci s jednog od, u mojoj karijeri dugoj sad već tridesetak godina, većih i zahtevnijih, ali zasigurno i najdražih koncerata. Koncert sa Zagrebačkom filharmonijom je, osim što je uključivao i mnogo veći broj ljudi od meni uobičajenog, zahtevao je i veću pažnju, koncentraciju, ali i trud. Moram reći da su sve to uveliko olakšali Ante Gelo i Krešimir Batinić, svaki na svoj način. Ante je napravio predivne, na trenutke gotovo dečji zaigrane aranžmane i svojim nam je znanjem i strpljenjem pomogao da se opustimo i što lakše uđemo u taj, nama, novi svet. Krešimir Batinić znalački je, i istovremeno opušteno, dirigovao Filharmonijom, tako da verujem da smo svi zajedno priuštili, prvenstveno sebi, a onda i publici, jedno nezaboravno iskustvo.
Iskreno, znao sam da se sam koncert i snima, ali sam se već nakon prvih taktova uspeo dovoljno opustiti da sam potisnuo taj dodatni pritisak i u potpunosti, kao da s Filharmonijom u Lisinskom sviram svaki dan, uživao, što je, konačno, verujem doprinelo tome da se i na snimku prenese radost muziciranja. Zapravo smo tek naknadno, preslušavajući u podrumu Ante Gele snimke, shvatili koliki je potencijal tog zvučnog zapisa. U dogovoru s njim, snimci su prosleđeni Goranu Martincu koji je u miksu i masteringu napravio savršen posao i zvučno celi materijal podigao na još jedan viši nivo!

S druge strane, Tomislav Torjanac je napravio savršeno likovni dizajn albuma. Uspeo je dočarati, muzičarima koji sa freske ‘prosijavaju’ kroz konture benda i mene, koliko smo svesni činjenice da su hiljade i hiljade muzičara, vekovima pre nas, svojim delima i radom ispisali staze po kojima se mi danas krećemo. Mislim da je upravo saradnja sa Zagrebačkom filharmonijom, to savršeno druženje ‘novog’ i ‘starog’ zvuka, možda najbolji način da se odužimo svim onim autorima i muzičarima bez čijeg istraživanja i stvaranja od samih početaka muzike pa do današnjih dana, ne bi bilo ni naših pesama, a možda ni muzike uopšte”, izjavio je Damir Urban povodom izlaska albuma.

Album “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija” donosi 13 hitova, a izdvojićemo “Mjesto za mene”, “Odlučio sam da te volim”, “Moja voda”, “Black Tattoo” i “Astronaut” te kompoziciju napisanu posebno za ovaj projekat, “Uvertira”.

352 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail