Top Novosti

JOSIPINA UMETNOST PEVANJA ILI NJENO VELIČANSTVO JOSIPA LISAC!


“Čim se pojavila s O’Harama, izazvala je senzaciju. Za početak, u očima tek stasale rokerske zajednice. Bilo je to u kasno leto 1967. u Koncertu za ludi mladi svet, prvom televizijskom serijalu koji je beležio groznicu subotnjih večeri što je vladala jugoslovenskom pop scenom.”
Ovako je Siniša Škarica, dugogodišnji urednik u Jugoton-Croatia Recordsu, započeo svoj predgovor o Josipi Lisac na novoj četvorostrukoj kompilaciji Diskobiografija, čiji je autor. Josipa Lisac je diva koja je tokom cele svoje muzičke karijere pomicala granice, one muzičke, ali i lične.
No, ono što je napravila u svojoj karijeri, zbog koje je na muzičkom tronu više od pedeset godina, neizbrisivo je i na novom hronološki poređanom box setu. Od njenih prvih pesmama Voljeti to je radost i Arsenove Što me čini sretnom, objavljenim za Jugoton 1968. godine do Arestantove ode Steničci objavljene prošle godine, koju je otpevala u pratnji slovenskog muzičara Janija Hacea, člana popularne grupe Siddharta i autora nekoliko njenih pesama. Prva tri CD-a sadrže njene studijske snimke od 1968. do 2019. godine dok su na četvrtom CD-u hronološki poredjane live izvedbe, od pesme Igra valova u mom sjećanju iz 1969. godine do tradicionalne makedonske Jano mori, koju je otpevala u pratnji virtuoza na gitari Vlatka Stefanovskog na njegovom koncertu u Lisinskom 2018. godine.
“Nije snimala pesme unikatnih melodijskih i harmonijskih rešenja, hermetičnih, nadrealnih stihova ili revolucionarnog zvukovlja. Više-manje bile su to pop pesme standardne profesionalne strukture kojima su njezin uzbudljivi, moćni glas i pažljivo dizajniran, izazovan imidž osvajali put do srca i sentimentalnih spomenara njezine posvećene publike. U tome je, u ravni masovnog ili komercijalnog, uglavnom ostajala ekskluzivna, neretko u manjini ili kako bi Miljenko Jergović lepo rekao – mimo sveta. Sama i svoja. Kritika je nije uvek slavila. Ili je ostajala bez teksta na ekstra dimenziju kako njezina vokala tako i pojave, korigirajući se često naknadnom pameću.”, između ostalog napisao je Siniša Škarica.
U bogatoj knjižici ovog box seta nalaze se sve naslovnice sa kataloškim brojevima na kojima su se odabrane pesme prvi put pojavile, a ima ih tačno sedamdeset, što je i broj godina koje je 14. februara proslavila Josipa Lisac. Autorka naslovne fotografije i fotografije u knjižici je Mare Milin.
Nekad u početku nazivali smo je Crnom panterom, a već dugo je znamo kao kraljicu rock i pop ekstravagancije: Njeno Veličanstvo Josipa Lisac.
Izdanje možete ekskluzivno poslušati i na Deezeru.

219 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail