Top Novosti

Dvostruko izdanje sa raritetnim snimcima Arsena Dedića od 1962. do 1964. godine

Najveći kantautor naših prostora koji je zauvek zadužio celokupnu muzičku scenu, Arsen Dedić, u novoj kolekciji predstavlja se sa svojim potpunim ranim opusom. Ova kolekcija obuhvata sve što je izašlo na pločama u razdoblju od 1962. do 1964. godine zajedno s pronađenim snimcima razasutim po tadašnjim republičkim RTV centrima, do sada neobjavljenima na diskografskim nosačima zvuka. Ovo izdanje moglo bi se opisati i kao razdoblje od pesme “Zapleši twist” do pesme “Kuća pored mora” ili razdoblje od Igora Krimova do Arsena Dedića.

“Tada, već u 24-oj, uz pratnju Ljubljanskoga jazz ansambla i s doo-wopom slovenskog vokalnog kvinteta Optimisti, snima svoje prve solističke snimke. Na tragu italijanskog urlatora Tonyja Dallare, duhovitim ličnim prepevom potpisan još uvek kao, sada već priličan estradni rutiner, Igor Krimov na tren će se oprobati u toj novoj svetskoj senzaciji, korenski i duhovno pripadajući, što će ubrzo urbi et orbi i otkriti, drukčijem svetu.”, piše o samim počecima delovanja Arsena Dedića, urednik i autor izdanja Siniša Škarica.

Dvostruki CD vodi nas kroz 39 pesama koje su obeležile same početke karijere najvećeg među najvećima, od twista, preko razdoblja kad se predstavljao kao Igor Krimov, do nekih od njegovih najmaestralnijih dela “Moderato cantabile” i “Kuća pored mora”, a koja su ga zauvek smestila na čelnu poziciju najvažnijih i najvećih kantautora. Od muzike koju je sam izvodio, preko muzike koju je radio za druge, pogotovo svoju suprugu Gabi Novak, do pozorišne i filmske muzike, Arsenov opus je nemerljiv i trajno zapečaćen u istoriji ovih prostora.

“Oprostivši se od akademske zajednice s diplomom flautiste, odbacivši krinku Igora Krimova, skinuvši uniformu, raskinuvši brak, pevač, pesnik i kompozitor, muzičar, postajao je naš muzički „superman“. Za Arsena Dedića više ništa nije bilo nemoguće.”, piše na kraju bogate knjižice, koja dolazi uz dvostruki CD, Siniša Škarica.

328 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail